Het hart van mama – Pascale De Snijder (6+)

Dit prentenboek is een goede hulp voor alle mama’s die aan hun kind moeten duidelijk maken dat de ziekte hen fataal is… Een heel zwaar onderwerp dus. Dit boek kan een goede leidraad zijn om moeder en kind met elkaar te laten praten rond dit onderwerp. Je vindt er de ingrijpende veranderingen van het gezinsgebeuren in terug en het boek beantwoordt ook een aantal vragen van het ziekteproces.

Dit boek kan niet enkel de start zijn voor een gesprek, maar ook voor de ontwikkeling van iets moois. Samen met het boek kan je met je kind een klein schatkistje maken. Soms zijn woorden niet voldoende om de gevoelens te laten spreken, maar iets samen maken kan ook heel goed helpen. Samen met je kind kan je de mooiste schatkist van de hele wereld maken, een schatkist vol herinneringen aan mama. Zo blijft mama later altijd heel dichtbij.

Het boek toont mooi de lijn van het ziekteproces. De ziekenhuisbezoeken, de nachten bij de oma en opa, het aftellen op een stempelkaart, het uitkijken naar de terugkomst… We vinden het heel leuk dat dit boek aanzet tot het creëren van iets speciaals, een speciaal doosje vol herinneringen aan mama. We vinden het wel jammer dat door de roze achtergronden en de afstandelijke tekst de indruk wordt gecreëerd dat de situatie niet ernstig wordt genomen. Het voelt aan alsof je fictie aan het lezen bent. De auteur heeft er ook voor gekozen om nergens diep op in te gaan, hij blijft aan de oppervlakte van het verhaal. Het lijkt een heel vrolijk verhaaltje, want je vindt nergens woorden als kanker, verdriet, huilen, tranen, dood gaan… terug. Enkel is er op de omslag een klein traantje te bespeuren. Conclusie: Een prima aanzet voor het maken van iets moois of om te starten met een gesprek, maar het boek beantwoordt weinig vragen. Het is dus beter om als ouder ook andere verhalen voor te lezen rond dit onderwerp.

hart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s