Als een gesprek niet lukt…

Natuurlijk volstaat deze techniek niet altijd in een gesprek. Als leerkracht moet u ook initiatief durven nemen. Doe dit vooral als u hoort van het kind dat er thuis iets aan de hand is, maar als de ouders zelf hier nog niets over gecommuniceerd hebben. Graag geven we u hier enkele bedenkingen mee die u misschien wat meer inzicht kunnen bieden over de situatie:

  • Beoordeel de situatie niet te snel als ‘onverschillige ouders’. Misschien is er thuis wel meer aan de hand dan u denkt.
  • Probeer via de agenda wat interesse te tonen. Misschien durven de ouders niet naar jou als leerkracht toe stappen.
  • Probeer de ouders duidelijk te maken waarom het belangrijk is dat u als leerkracht deels op de hoogte bent van de situatie.
  • Misschien durven de ouders hier niet over praten, omdat ze zelf nog het nieuws moeten verwerken. Geef de ouders ook tijd en ademruimte en voelt u niet te snel aangesproken.
  • Besef dat sommige ouders deze dingen liever binnen de huismuren houden. Respecteer deze keuze dan ook.
  • Blijf de ouders niet te lang lastigvallen. U kunt hen tweemaal iets vragen over de situatie, maar als ze hier niets over lossen, laat u dit beter los.
  • Ook al willen de ouders niet met u praten, probeer de focus op het kind niet te verliezen. Het is niet omdat de ouders niets willen zeggen, dat het kind geen last heeft van het verwerkingsproces.

Meisje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s